Josep Maria Roger

Josep-Maria Roger és pianista, un dels pioners a l’estat en la interpretació al fortepiano. El seu disc per a la companyia cantus amb el primer enregistrament de l’obra pianística de Ferran Sor, va ser una revelació en l’àmbit internacional: “Roger toca amb una delicadesa extraordinària…” (Gitarre & Laute, Alemanya, Der Plattentip 1998); “La seva interpretació és acurada i expressiva…” (Luister, Holanda, 1999);  “S’imposa per les qualitats més subtils com la musicalitat, un ús discret de la dinàmica i el rubato, la claredat i transparència de la dicció…” (Jean Dupart, Diapason, França, 1998).

Fou deixeble de Josep M. Ruera i Aureli Font a l’Escola Municipal de Música de Granollers. Entre 1975-81 desenvolupà una etapa professional com a arranjador i director musical de destacats artistes de la música pop – rock com Miguel Ríos, realitzant múltiples enregistraments discogràfics. Posteriorment fou alumne d’ Albert Attenelle a l’Escola de Música de Barcelona i obté el títol de professor de piano al Conservatori del Liceu. Ha rebut classes de György Sebók, Bob van Asperen, Paul Badura-Skoda i Jos van Immerseel.

El seu repertori es basa en el classicisme vienès i en el seu treball d’investigació i divulgació dels compositors catalans i espanyols del XVIII i XIX. A l’obra per a piano sol de F. Sor, cal afegir-hi la de piano a quatre mans del mateix compositor amb la pianista Rumiko Harada (Tritó, TD0033) i l’enregistrament amb obres de Felip Rodríguez (cantus-C9622), monjo de Montserrat (Madrid, 1860-1815). Ha actuat per diversos països europeus tant en recital com en formacions de cambra en sales com el Concertgebouw d’Amstedam, amb músics com els clarinetistes Eric Hoeprich, Carles Riera; la violoncel·lista Tanya Tomkins; Max van Egmond, Josep Benet, cantants; el violinista Emilio Moreno o la pianista Rumiko Harada.

En Josep-Maria Roger és professor de l’Escola  Municipal de Música i Conservatori “J.M.Ruera” de Granollers. De la seva aula n’han sortit alguns dels joves pianistes que enregistren per a multinacionals. Col·laborador dels programes educatius de música de la Fundació la Caixa, impulsa tallers relacionats amb la connexió de coneixements entre la música i altres disciplines com ara música i matemàtiques o música i llenguatge.

Com a editor ha publicat la sardana per a piano Tocs de Festa de Josep M. Ruera (Dinsic,1992), i l’obra completa de Ferran Sor per a piano sol (Dinsic,1997) i per a quatre mans (Tritó, 2006-08).

Toca amb un excel·lent fortepiano de P. McNulty, rèplica d’un A. Walter de ca. 1792. Concerts seus han estat enregistrats per a RNE, Catalunya Música i TV3.
2024© ACIMC - Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica
Avís Legal | Política de cookies | Lluisa Cobos disseny identitat | Gir.cat Disseny i desenvolupament web