Vols saber com demanar la prestació extraordinària per artistes?

Informació útil / Notícies

En què consisteix la Prestació Extraordinària per a Artistes

L’ajuda aprovada consisteix en una prestació per desocupació, que es percebrà per temps de 4 a 6 mesos. Està destinada a artistes l’activitat dels quals s’hagi paralitzat per la pandèmia o es trobin en situació d’inactivitat al començament d’ella. En concret, artistes en espectacles públics donats d’alta en el Règim General de la Seguretat Social.

Quina és la raó de ser d’aquesta Prestació?

Com els cicles d’ocupació de les professions artístiques solen ser irregulars i dispersos aquests professionals corren el risc de no assolir el període mínim de dies cotitzats. Això els deixa fora de la prestació per desocupació ordinària.

Qui no pot acollir-se a l’ajuda

No podràs optar a la prestació extraordinària si estàs en una d’aquestes situacions:

a) T’has acollit a un ERTO o a una reducció de jornada;

b) Estàs rebent la prestació contributiva per desocupació ( “atur”) o la vas sol·licitar (si has sol·licitat una prestació abans del 7 de maig i tens dubtes sobre si pots optar a la nova, llegeix les aclaracions més avall);

c) Preceps rendes d’altres activitats (sigui treball autònom o dependent);

d) Tens concedida qualsevol prestació pública.

No estic en cap de les situacions anteriors, necessito complir alguna condició més?

Si no estàs en cap de les situacions de la llista anterior has de complir els següents requisits:

1. Estar donat d’alta en el Règim General com a artista en espectacles públics;

2. Haver treballat com a mínim 20 dies en els últims 12 mesos. Els 12 mesos es comptabilitzen des del dia que vas deixar de treballar com a conseqüència de la pandèmia;

3. Inscriure’t com a demandant d’ocupació;

4. I finalment presentar la sol·licitud de prestació, juntament amb la qual signaràs el compromís d’activitat.

Complerts els dos primers requisits se’t reconeixerà com que estàs en situació legal de desocupació i que has cobert el mínim de dies cotitzats. El dret a rebre la prestació neix en el moment en què presentes la sol·licitud.

Com presentar la sol·licitud de prestació

El SEPE ha confirmat que el termini de presentació va començar el 7 de maig.

Totes les sol·licituds de prestació per desocupació es faran per les següents 3 vies:

1. Per telèfon (o demanant cita prèvia per rebre trucada de l’SEPE);

2. Omplir la pre-sol·licitud de prestació per desocupació;

3. Emplenar la sol·licitud a la seu electrònica. Si l’accés al tràmit et 3. et dona contínuament un missatge d’error, us recomanem el següent (important: utilitza aquesta solució només quan et sigui impossible accedir a el tràmit de l’enllaç anterior): Omple la sol·licitud i presenta-la pel Registre General. Hauràs de dirigir-la al “Servei Públic d’Ocupació Estatal”.

He sol·licitat una prestació per desocupació abans de el 7 de maig i encara no m’han contestat puc optar a la nova prestació?

Si ja havies sol·licitat la prestació per desocupació i no se’t concedeix, podràs repetir la sol·licitud optant, aquest cop sí, per la prestació extraordinària per a artistes.

Per contra, si se’t concedeix la teva primera sol·licitud no podràs optar a la prestació extraordinària.

Important

El Reial Decret indica que se’t reconeixerà el dret a rebre la prestació des de la data de presentació de la sol·licitud. Però això té un petit parany: no és el mateix omplir la pre-sol·licitud al web de l’SEPE que fer el tràmit a través de la Seu Electrònica.

Si presentes la sol·licitud a través de la seu electrònica la data des de la qual se’t reconeixerà el dret a percebre l’ajut serà aquest mateix dia. La pre-sol·licitud no genera aquest reconeixement de dret, hauràs d’esperar al fet a que el SEPE la confirmi.

Durada de l’ajuda

Si durant els últims 12 mesos has treballat de 20 a 54 dies l’ajuda s’estendrà 4 mesos. De 55 dies en endavant, 6 mesos de prestació.

Import

L’import serà d’uns 776 euros / mes. Es calcula prenent la base de cotització mínima per contingències comunes del grup 7.

Atès que l’objectiu d’aquest article és guiar a intèrprets, s’ha simplificat al mínim el llenguatge jurídic. Per qualsevol aclariment l’ACIMC està a la vostra disposició.

2024© ACIMC - Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica
Avís Legal | Política de cookies | Lluisa Cobos disseny identitat | Gir.cat Disseny i desenvolupament web