El nous Premis Alícia

Notícies

L’Acadèmia Catalana de la Música va cel·lebrar el passat dissabte 21 de setembre a les 19.00 hores a L’Atlàntida de Vic l’acte de lliurament de la primera edició dels Premis Alícia a L’Atlàntida de Vic. L’objectiu dels Premis és donar valor i visibilitat a la música produïda a Catalunya així com a aquelles entitats que fomenten els valors artístics, culturals, socials i creatius de la música. Aquest any en la primera edició d’aquests guardons s’han otorgat 11 premis a diferents professionals i entitats del sector de la música d’entre 40 finalistes. Els premiats han rebut un guardó creat per la il·lustradora i escultora Carme Solé Vendrell, reconeguda amb la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Cultura, entre d’altres.

El premi a l’Autoria se l’ha endut Benet Casablancas i Rafael Argullol per l’òpera L’enigma di Lea. El premi Interpretació ha recaigut en el Quartet Casals. El premi Interdisciplina ha recaigut en Je suis narcissiste, una producció d’Òpera de Butxaca i Nova Creació, Teatre Lliure, Teatro Español i Teatro Real, amb música de Raquel García Tomás.

A diferència de la resta de categories, que han estat sotmeses a un procés de votació entre els acadèmics, la Junta directiva de l’Acadèmia Catalana de la Música ha decidit atorgar el Premi a la Trajectòria al mestre Jordi Savall per la seva excel·lència creativa, interpretativa i professional així com pel seu ampli reconeixement internacional i el desenvolupament d’una gran tasca pedagògica i social. 

Durant la cerimònia s’ha comptat amb les actuacions de diferents artistes catalans com El Petit de Cal Eril, el cor femení Voxalba, Magalí Sare i Manel Fortià, Orpheus XXI, l’orquestra de refugiats de la Fundació de Jordi Savall, i la banda The Black Barbies.

Els premiats dels Premis Alícia 2019 de l’Acadèmia Catalana de la Música són:

PREMI TRAJECTÒRIA
Jordi Savall

El músic especialitzat en viola de gamba, direcció d’orquestra i recerca musicològica de música antiga és un dels especialistes en música antiga més reconeguts del món i pioner en la recuperació dels sons del Renaixement i del Barroc. Ha enregistrat més de 200 àlbums, ha creat música per al cinema, i cada any ofereix més de 150 concerts gràcies a una curosa planificació dels seus projectes.

PREMI AUTORIA
Benet Casablancas i Rafael Argullol per l’òpera L’enigma di Lea

L’enigma di Lea és la primera òpera del compositor Benet Casablancas, amb text de l’escriptor Rafael Argullol. La peça plasma l’ideal de fregar l’absolut com l’última de les utopies romàntiques amb una partitura compromesa i un equip artístic especialitzat en música contemporània.

PREMI INTERPRETACIÓ
Quartet Casals

El Quartet Casals, fundat el 1997 i mereixedors del Premio Nacional de Música i Premi Ciutat de Barcelona, està reconegut com un dels millors quartets de corda europeus de l’actualitat.

PREMI INTERDISCIPLINA
Je suis narcissiste, una producció d’Òpera de Butxaca i Nova Creació, Teatre Lliure, Teatro Español i Teatro Real, amb música de Raquel García Tomás.

L’òpera bufa Je suis narcissiste, estrenada el passat mes de març per conmemorar els 25 anys d’Òpera de Butxaca, és una denúncia del narcisisme en clau operística, amb elements d’altres formes del teatre musical.

PREMI TALENT EMERGENT
Balkan Paradise Orchestra

La Balkan Paradise Orchestra, fundada el 2015, és una formació integrada per onze instrumentistes de vent i percussió. Amb formacions, experiències i influències diverses però compartint la passió per la tradició balcànica, aquestes onze dones transformen el gènere en un elixir de melodies tradicionals amb ritmes de tot el món.

PREMI PRODUCCIÓ DISCOGRÀFICA
El Mal Querer de Rosalía i produït per Columbia Records

El Mal Querer és el segon àlbum d’estudi de la cantant catalana Rosalía, publicat el novembre de 2018. L’àlbum s’inspira en Flamenca, una novel·la anònima que relata la història d’una dona que es casa amb un home que a causa de la gelosia l’acaba empresonant. El disc està presentat com una novel·la en què cada cançó representa un capítol i el disc en conjunt suposa un viatge per fases des de l’enamorament fins a l’empoderament de la dona passant per la gelosia, i el patiment.

PREMI DIRECTE
Jordi Savall per Rutes de l’Esclavatge

Les rutes de l’esclavatge és una ruta musical de més de quatre segles d’esclavisme que Jordi Savall repassa acompanyat per 27 músics i un recitador provinents de tres continents (Europa, Àfrica i Amèrica), amb els quals evoca la vergonyosa història de deportació i esclavatge a què van ser sotmesos més de 25 milions d’africans entre els segles XV i XIX.

PREMI PROJECTE SOCIAL
 Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval

Xamfrà és un centre de música i escena per infants i joves d’entre 4 i 20 anys i  per a les famílies del barri del Raval. L’entitat desenvolupa un projecte social i educatiu que, a través de l’art, dóna accés a la sensibilització estètica i cultural, gràcies a un procés educatiu, dinàmic i participatiu.

PREMI PROJECTE EDUCATIU
Taller de Músics

El Taller de Músics, fundat el 1979 i mereixedor de la Creu de Sant Jordi, és una escola superior d’estudis musicals especialitzada en les músiques populars que ha esdevingut un centre de referència en la formació de músics de jazz, flamenc i música moderna i una peça clau en la formació de talents de l’escena musical catalana.

PREMI INTERNACIONALITZACIÓ
Rosalía

La cantant, compositora i productora catalana ha estat guardonada amb dos Premis Grammy Latino per Malamente, un reconeixement que la va convertir en l’artista espanyola amb més guardons atorgats per l’Academia Latina de Artes y Ciencias de la Grabación per un únic treball, i dos MTV Video Music Awards pel tema Con Altura.

PREMI PERIODISME MUSICAL
Grup Enderrock

El Grup Enderrock, encapçalat pel periodista i editor Lluís Gendrau, és el grup editor de les revistes Enderrock i 440 Clàssica & Jazz. Anteriorment edità les revistes Rockcol·lecció, L’Espectacle, Jaç i Sons de la Mediterrània. L’any passat van celebrar els 25 anys de trajectòria del grup.

Els Premis Alícia compten amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Fundació SGAE, l’Associació d’Intèrprets o Executants (AIE), l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació L’Atlàntida i el Mercat de Música Viva de Vic. Amb aquest Premis Alícia es vol retre homenatge a una de les intèrprets catalanes més universals: Alícia de Larrocha.

2024© ACIMC - Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica
Avís Legal | Política de cookies | Lluisa Cobos disseny identitat | Gir.cat Disseny i desenvolupament web