L’Acadèmia Catalana de la Música lliura els Premis Alícia 2024

Notícies

El dijous 20 de juny es va celebrar a la Sala Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona la gala dels V Premis Alícia 2024 de l’Acadèmia Catalana de la Música. Un total d’11 projectes i persones van ser reconegudes en les diverses categories. L’acte es va emetre a les televisions locals i el Canal 33, i es pot recuperar a través de la plataforma La Xarxa+ i 3cat.

La periodista i humorista Ana Polo va presentar l’acte, que va comptar amb cinc actuacions musicals. L’Orquestra Àrab de Barcelona va oferir una actuació vinculada al darrer Fòrum de l’Acadèmia, que va reflexionar sobre música i pluralitat. La cantant i trompetista Alba Careta, guanyadora del Premi Alícia Talent Emergent de l’any 2023, va pujar a l’escenari amb Henrio amb una actuació del seu àlbum conjunt Udolç.  La cantautora mallorquina Maria Jaume va interpretar un tema del seu últim i celebrat àlbum, Nostàlgia Airlines. Finalment, el guitarrista Toti Soler va oferir una emotiva actuació com a commemoració dels seus seixanta anys de carrera.

Diverses personalitats de l’escena cultural catalana, juntament amb professionals del món del periodisme, van ser les encarregades de lliurar els 11 guardons. Els lliuradors van ser la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català Judith Colell, la periodista cultural Andrea Gumes, el compositor i director d’orquestra Salvador Brotons, el músic i escriptor Ramon Gener, el compositor, músic i membre del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya, Max Sunyer, els músics Kelly Isaiah, Albert Moraleda, Helena Bagué, Anna Ferrer, Magalí Datzira i Laura Simó i la representant del Consell de Públics del TRESC, Carme Molina Puit.

En la categoria d’Autoria, el premi va ser atorgat a Raquel Garcia-Tomás per la composició de l’òpera Alexina B., estrenada al Gran Teatre del Liceu. En la categoria d’Interpretació, es va reconèixer el Quartet Gerhard, format per Lluís Castán, Judit Bardolet, Miquel Jordà i Jesús Miralles i considerat un dels quartets amb més projecció a escala europea.

El Premi al Talent emergent se’l va endur Momi Maiga, músic, compositor i cantant senegalès. Amb només 26 anys, destaca com a virtuós del seu instrument (la kora).

El concert al Palau Sant Jordi 50 Anys, de la Companyia Elèctrica Dharma, celebrat el 22 d’abril va guanyar el premi al Directe. Posteriorment, l’espectacle ha esdevingut el 27è disc de la formació. En la categoria d’Internacionalització, el guardó el va rebre Marco Mezquida i la seva fulgurant carrera musical, plena d’eclecticisme i versatilitat, que l’ha portat a actuar a 40 països de 4 continents amb els seus propis projectes.

El premi de Periodisme i Divulgació Musical es va atorgar al programa Assaig General de Catalunya Música, dirigit per Albert Torrents i Marta Lanau. Des de fa cinc temporades, el programa segueix de prop l’actualitat musical catalana entesa en sentit ampli, sobretot de la clàssica, però també del jazz, l’arrel i les músiques del món.

Pel que fa a Projecte social i educatiu, el reconeixement va ser per al projecte social VOZES, entitat músico-social dedicada al desenvolupament pedagògic, ocupacional i ètic de la infància i la joventut mitjançant la instrucció i la pràctica col·lectiva de la música, sigui coral o instrumental.

Finalment, el Premi Alícia TRESC 2024 al Reconeixement dels Públics, novetat d’aquesta edició, es va concedir a Un matí d’orquestra d’Apropa Cultura, projecte que acosta la música als grups més vulnerables i en risc d’exclusió, per tal que puguin participar activament en la comprensió i beneficiar-se del poder de la música.

El Premi Alícia 2024 a la Trajectòria el va rebre la pianista i compositora Leonora Milà (Vilanova i la Geltrú, 13 de març de 1942), pianista i compositora catalana amb una llarga i extensa trajectòria. Milà va ser reconeguda amb un càlid aplaudiment amb el públic dempeus. La pianista va iniciar una espectacular carrera com a nena prodigi del piano amb només set anys tocant el Concert en la major KV 488 de Mozart, al Palau de la Música Catalana. Amb tretze anys ja havia actuat als més prestigiosos auditoris de Suïssa, Alemanya i Anglaterra.

Com a compositora, ha firmat un extens catàleg que supera les cent partitures per a piano, veu i piano, música de cambra, música simfònica i òpera. Entre la seva obra destaca el ballet Tirant Lo Blanc, op. 67, la versió coreogràfica en dos actes del qual s’estrenà el 1994 al Teatre Mussorgski de Sant Petersburg. Unes de les peces més representatives són les col·leccions d’Havaneres i Epigramms, així com els seus quatre concerts per a piano i orquestra.

 

2024© ACIMC - Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica
Avís Legal | Política de cookies | Lluisa Cobos disseny identitat | Gir.cat Disseny i desenvolupament web