El director Marcel Ortega i Martí ha quedat en segona posició en l’Eric Ericson Award, que reconeix els millors talents joves en aquesta especialitat
Al llarg d’una setmana ha tingut lloc a la capital sueca un dels concursos més esperats en la música clàssica internacional: l’Eric Ericson Award. I Catalunya hi va tenir el seu propi representant: el tarragoní Marcel Ortega i Martí.
Seleccionat com un dels vuit semifinalistes entre un centenar d’aspirants inicials, el jove director ha anat superant les successives rondes del concurs fins a situar-se en la gran final, que va tenir lloc dissabte. Només tres candidats hi van arribar: Ortega i dos alemanys, Heide Müller i Alexander Lücken. Finalment, el tribunal va decidir atorgar el primer premi a aquest darrer, tot i que de Marcel Ortega van apreciar la gran musicalitat i coneixement de la partitura, així com la intensitat de la seva interpretació i la bellesa del so que havia aconseguit amb el cor.
L’Eric Ericson Award és sens dubte el millor concurs que existeix en la direcció coral. Porta el nom del qui fou director titular del Cor de la Ràdio Nacional Sueca durant més de tres dècades i aconseguí posar el seu país en el primer pla de la música clàssica global. El premi s’organitza des de 2001, per la mateixa Ràdio Nacional Sueca i l’Acadèmia Sueca de Música, i té com a objectiu identificar i donar suport a joves i prometedors talents de la direcció coral, amb l’ambició d’aconseguir un nivell artístic i competitiu molt alt, que correspongui amb el que el mateix Ericson va assolir.
Al concert de la gran final, Ortega i els altres dos candidats van exhibir les seves millors arts dirigint el Cor de la Ràdio Nacional Sueca. Entre el públic s’hi comptaven els gerents dels cors professionals més importants d’Europa, que són els que formen part de la Unió Europea de Radiodifusió. El guanyador s’emporta una suma econòmica equivalent a 10.000 € i tres anys de gira amb deu d’aquests cors. Els finalistes, com és el cas del tarragoní Marcel Ortega, reben un premi econòmic de 2.500 € i veuen també com la seva carrera s’envola, ja que solen rebre igualment propostes per part d’aquells que els han vist i apreciat el seu talent.
En un concurs així, els candidats han d’estudiar un repertori musical que defensen davant de diversos cors, en sessions d’assajos i concert. En el cas de l’Eric Ericson Award, es tractava d’onze peces de música de gran complexitat tant per als cantants com per al director, en llengües com ara llatí, anglès, francès, suec i xinès, i amb un estil contemporani.
Marcel Ortega va superar amb notorietat les diferents sessions del concurs, en què va tenir l’oportunitat de treballar amb els cors Eric Ericson Chamber Choir i Saint Jacobs Chamber Choir durant 30 minuts, per demostrar la seva habilitat directorial, la capacitat d’aprofundiment artístic i els seus recursos d’assaig per obtenir els millors resultats de cadascun dels cors.
Ja tornat a Catalunya, Ortega s’incorpora de nou a la seva tasca coral als conservatoris de Tarragona i Barcelona, mentre emprèn nous projectes com a director convidat amb l’Escolania de Montserrat, la Banda Municipal de Barcelona o les orquestres Camerata XXI de Reus i Camerata Toldrà de Vilanova i la Geltrú.
Marcel Ortega i Martí, nascut a la Secuita, va començar el seu camí musical a la coral Els Rossinyols de Tarragona, d’on va fer el pas a l’Escolania de Montserrat. Format al País Basc, Itàlia i Suïssa, ha dirigit orquestres, bandes i cors professionals com són l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Banda Municipal de Barcelona o el Cor de la Generalitat Valenciana. Va guanyar el premi al millor estudiant de direcció a la HEM de Ginebra, va quedar finalista del procés de selecció de director assistent al Cor Nacional d’Espanya i semifinalista al I Concurs de Direcció d’Orquestra de Joventuts Musicals d’Espanya. Actualment, és professor de cors i orquestres al Conservatori Municipal de Barcelona i al de Tarragona.