El cicle Myrten de Schumann interpretat per Júlia Farrés Llongueras, Elias Benito i Daniel Blanch

Concerts / Notícies

La soprano Júlia Farrés Llongueras, el baríton Elias Benito i el pianista Daniel Blanch, tots tres socis de l’ACIMC, duran a terme durant aquest mes de juliol la interpretació completa del cicle Myrten op. 25 de Robert Schumann en tres localitats catalanes. Els concerts tindran lloc els diumenges 14 (Teatre Auditori de Llinars del Vallès), 21 (Santa Maria de les Franqueses al cicle Juliol de Música i Poesia) i el 28 (Cicle de concerts al Claustre de Sant Domènech de Peralada). En el concert del dia 21 de juliol hi participarà el poeta i escriptor Miquel Desclot que recitarà cada una de les poesies en la versió en català realitzada per ell mateix.

El 1840 fou l’any en què Robert Schumann va començar a compondre lieder, una etapa d’extraordinària creativitat en què es va constatar com l’autor podia eclosionar també en el gènere del lied amb la qualitat amb la que ho va fer fins aleshores amb l’obra pianística. Aquell any va compondre més de 100 lieder, entre els quals s’inclouen les 26 cançons que formen part del cicle Myrthen op. 25, dedicat a la seva estimada promesa Clara Wieck, com a obsequi de casament. A més de cançons molt conegudes com “Widmung”, “Lotosblume” o “Nussbaum” el cicle s’aventura en textos i paissatges llunyans com els Highlands escocesos de la poesia de Robert Burns o la Itàlia de les “Venetian Songs” de Thomas Moore.

Segons la musicòloga Rebecca Grotjahn els Myrthen no són simplement un recull de 26 cançons independents, sinó quatre llibrets de cançons que es relacionen entre si en la seva estructura. Schumann crea quatre blocs de cançons cercant una unitat formal mitjançant la reordenació, la formació per parelles o el contrast. Pel que fa al contingut, gairebé totes les cançons es poden assignar a temes molt relacionats amb la vida de Robert i Clara: l’enyorança, el dolor per l’amor, el matrimoni i la maternitat… En el seu nucli, però, el cicle es manté unit per grans temes com son l’art, la llibertat i l’amor.

2024© ACIMC - Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica
Avís Legal | Política de cookies | Lluisa Cobos disseny identitat | Gir.cat Disseny i desenvolupament web