Gerard Claret

Va néixer a Andorra la Vella el 1951. El 1964 es va traslladar a Barcelona on va ser un dels últims deixebles que va tenir Joan Massià. Abans va rebre classes de Domènech Ponsa i de Manel Calsina i posteriorment va treballar amb Gonçal Comellas i Enric Casals. Del 1972 al 1976, va perfeccionar la seva formació musical al Conservatori de Brussel·les amb Agustín León Ara, de qui va ser el seu assistent. György Sebök també fou una persona molt important en la seva formació. El 1968, amb 17 anys, va marcar el moment del debut professional de Gerard Claret, juntament amb el seu germà, quan van tocar per primera vegada al Palau de la Música Catalana com a membres de l’Orquestra Ciutat de Barcelona. El mateix any va fundar el Quartet Ciutat de Barcelona amb el seu germà, el violinista Gonçal Comellas i el violista Mateu Valero. Amb aquest quartet, van inaugurar la temporada de cambra de l’Auditori de Palma de Mallorca amb Narciso Yepes, amb qui van realitzar concerts també a Barcelona, Madrid i París.

El 1974 va guanyar el Concurs Tenuto de la Ràdio i Televisió Belga interpretant el Concert per a violí núm. 2 de Bela Bartók i va rebre la medalla del Concurs Internacional Maria Canals de Barcelona. El mateix any va oferir el primer recital a Barcelona amb el pianista Àngel Soler en un concert organitzat per les Joventuts Musicals de Barcelona. El 1976 va fundar el Quartet Numen a Cambrils i es va vincular amb la creació de l’Escola de Música de Vila-seca i amb el Festival de Música de Cambrils.

El 1981, amb el seu germà i el pianista Albert Attenelle van fundar el Trio de Barcelona, que es va presentar al Palau de la Música Catalana interpretant la integral dels trios de Beethoven. Van gravar per al segell Harmonia Mundi els trios de Ravel, Xostakòvitx, Dvořák i Mendelssohn i el Triple concert de Beethoven. El trio va mantenir la seva activitat fins a l’abril del 1994. El va impulsar com a director artístic el Festival d’Ordino.

El 1993 va fer realitat el projecte més important de la seva vida artística quan va fundar l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, l’ONCA, de la qual n’ha estat concertino director, així com director artístic de la Fundació ONCA.

El 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi. Des del 2000, va ser el primer director de l’Escola Superior de Música de Catalunya fins al 2005. El 2001 va fundar la Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra.

El 2013, amb el seu germà va crear el Claret Piano Quartet amb Christian Ifrim, viola, i Maruxa Llorente. El 2018 es va celebrar el 25è aniversari de l’ONCA i els 50 anys de carrera artística de Lluís i Gerard Claret amb l’estrena del Doble concert de Salvador Brotons, encàrrec de la Fundació ONCA, i amb el retorn del Trio de Barcelona al Palau.
2023© ACIMC - Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica
Avís Legal | Política de cookies | Lluisa Cobos disseny identitat | Gir.cat Disseny i desenvolupament web