Enrique Bagaría

L’admiració de la crítica especialitzada i l’estima del públic reafirmen a Enrique Bagaría com un dels noms destacats de l’actual panorama pianístic espanyol.

Va iniciar els seus estudis musicals amb els professors Rosa Masferrer i Luiz de Moura Castro. Va obtenir el Títol Superior de Piano al Conservatori Municipal de Barcelona. Continua la seva formació a l’École Normale de Musique Alfred Cortot de París amb el mestre Aquilles Delle Vigne. Va cursar postgrau al Conservatori Superior de Liceu de Barcelona amb Stanislav Pochekin. Va prosseguir amb Dimitri Bashkirov, Galina Eguiazarova i Claudio Martínez Mehner a l’Escola Superior Reina Sofia de Madrid i amb Vadim Suchanov al Richard Strauss Konservatorium de Munic. Paral·lelament a la seva formació va rebre classes magistrals de mestres com Alicia de Larrocha, Elisso Virssaladze, Josep Maria Colom, Andrzej Jasinski, Ralph Gothoni, Vitaly Margulis, Andrew Watts i Boris Petrushansky, entre d’altres.

Al llarg de la seva carrera ha rebut nombrosos guardons en concursos pianístics, tant nacionals com internacionals. Cal destacar el primer premi en la 52 edició de el concurs internacional “Maria Canals” (Barcelona 2006) i la seva participació en el XV Concurs Internacional de Santander “Paloma O’Shea” (2005). Tots dos van suposar un gir important en la seva carrera. Des de llavors la seva progressió ha estat constant i gaudeix d’una reconeguda projecció nacional i internacional.

La seva presència és habitual en els principals escenaris i festivals com el Palau de la Música i L’Auditori de Barcelona, Auditori Nacional i Teatre de la Sarsuela de Madrid, Palau de la Música de València, Auditori de Saragossa, C.C. Miguel Delibes de Valladolid, Teatro de la Maestranza, Festival de Música i Dansa de Granada, Temporada d’Ibercamera, Festival Internacional de Santander, Musika-Música de Bilbao, Societat de Concerts d’Alacant entre d’altres. En l’àmbit internacional destaquen les seves actuacions en sales com la Filharmonia de Sant Petersburg, Filharmònica Nacional de Kíev, Teatre dal Verme de Milà, sala Alfred Cortot de París, Acadèmia d’Espanya a Roma, sala de concerts Luis Àngel Arango a Bogotà, Oriental Art Center de Xangai, National Center for the Performing Arts de Beijing i en ciutats com New York, Chicago, Brussel·les i Munic.

Ha col·laborat amb prestigioses orquestres internacionals com l’Orquestra Simfònica de Teatre Mariinski de Sant Petersburg, la Wiener Kammerorchester, la Salzburger Kammerphilarmonie, la Filharmònica de Bogotà (OFB) i amb la majoria d’orquestres d’Espanya; Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Simfònica de Galícia (OSG), Simfònica de Castella i Lleó (OSCYL), Orquestra de València …

Ha col·laborat amb directors com Valeri Gergiev, Vasily Petrenko, Yoon Kuk Lee, Francisco Rettig, Pedro Halffter, Eduardo Portal, Salvador Brotons, Manuel Galduf, Lucas Macías i Víctor Pablo Pérez.

En l’apartat de música de cambra, destaquen els duos que forma amb els violinistes Josep Colomé, Aitzol Iturriagagoitia i el violista Joaquín Riquelme. Així mateix, ha col·laborat amb noms com el ]W[ Ensemble, format per músics de l’Orquestra de Festival de Lucerna, Elias String Quartet, Quartet Quiroga, Sara Almazán, Isaac Galán, Stefano Canuti, Lucas Macías, Guilhaume Santana, Vicent Alberola, José Vicente Castelló, Josep Fuster, Ona Cardona, Ashan Pillai, Alejandro Bustamante, Erez Ofer, Alexandre da Costa, Latica Honda-Rosenberg, David Apellániz i Pau Codina. Des del 2016 és membre, al costat de Josep Fuster i Ashan Pillai, del Trio Cervelló, amb el qual ha gravat diversos CDs.

També ha enregistrat la integral de la música per a piano de Jordi Cervelló amb la discogràfica Columna Música. Al gener de 2016 es va publicar el seu treball discogràfic “Enrique Bagaría plays Haydn” que conté una selecció de Sonates del compositor vienès i que ha rebut molt bones crítiques de la premsa especialitzada. Aquest CD, editat pel segell Eudora Records, ha estat nominat per als premis ICMA 2017: els més importants guardons internacionals en l’àmbit de la música clàssica gravada. Per aquest mateix segell, ha gravat la integral dels quartets de Brahms amb piano al costat dels músics que integren el “Brahms Project”: Josep Colomé, Joaquín Riquelme i David Apellániz i, sonates de violí i piano de Debussy, Strauss i Janácek amb el violinista Aitzol Iturriagagoitia.

Ha participat com a jurat en diferents concursos nacionals i internacionals: Flechilla-Zuloaga, Joventuts Musicals d’Espanya, Primer Palau, Concurs Internacional de Música Maria Canals i Concurs Nacional de Piano “Universitat de Guadalajara”.

En l’àmbit de la docència, ha estat professor al Conservatori Superior de Música d’Aragó i en l’Esmuc de Barcelona. Actualment, és professor al Conservatori Superior de Música de Liceu de Barcelona, on és professor de piano, de música de cambra i de Màster.

Ha impartit cursos i masterclasses en diferents certàmens com el Festival Internacional de Panticosa, a l’Acadèmia Internacional de Música i Dansa del Fòrum Musikae a Madrid, en el Curs Music Mentoring Matters de Piano a Alcanyís, al Conservatori Reial de Brussel·les, a la Universitat de Guadalajara, Mèxic, etc.
2023© ACIMC - Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica
Avís Legal | Política de cookies | Lluisa Cobos disseny identitat | Gir.cat Disseny i desenvolupament web