Alex Alguacil

Alex Alguacil és elogiat per la crítica com “un pianista sensible, amb un fi sentit musical” (El País) i com un “músic intel·ligent, amb fusta de qualitat i projecció assegurada en el mon pianístic del nostre país” (La Vanguardia). Músic d’una considerable trajectòria internacional, les seves actuacions l’han portat a escenaris importants de Nord-Amèrica i Japó. Al seu debut amb orquestra a Espanya va ser descrit com un “pianista brillant” (El País) i el seu recital de presentació al Carnegie Hall de Nova York va ser reconegut com “un dels recitals més destacats de la temporada” (New York Concert Review Magazine).

A Espanya ha estat convidat per festivals com Torroella de Montgrí, Otoño Musical Soriano, Festival Internacional de Sitges, Nits de Clàssica de Girona o Estío Musical Burgalés, entre d’altres, i ha estat solista amb orquestres com la Orquesta Sinfónica de Castilla y León o l’Orquestra Simfònica de Barcelona, entre d’altres. El 2006 va ser convidat a oferir el primer recital a la recentment estrenada sala de l’Auditori de Barcelona i el 2007 debutava en un concert de temporada amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona interpretant el Concert per a piano i orquestra No. 3 de Sergei Prokofiev.

Als Estats Units, Alex Alguacil va debutar al Carnegie Hall de Nova York el 2008, on el seu recital va ser aclamat per la crítica, portant la seva carrera a actuar a altres sales importants de la ciutat, com el Cami Hall o el Merkin Hall del Lincoln Center i àmpliament per la resta del país, convidat per orquestres com la Bergen Philarmonic Orchestra o la Vancouver Symphony Orchestra, a ciutats com Chicago, Philadelphia o Portland i retrasmetent algunes de les seves actuacions en directe per emisores principals com la WQXR de Nova York o la WFMT de Chicago.

A Espanya, va debutar al Palau de la Música Catalana Catalana el 2003 amb el Primer Concert per a piano i orquestra de D. Shostakovich amb l’Orquestra Simfònica del Vallès. La pianista Alicia De Larrocha, assistent al concert, va quedar gratament satisfeta amb la seva actuació i va acordar en aconsellar el jove pianista en la seva futura carrera, establint una relació artística que duraria diversos anys, i tenint ocasió de treballar intensament el repertori de compositors espanyols i catalans.

En el seu compromís amb la música contemporània del seu país, Alguacil estrena diverses obres de compositors contemporanis, algunes d’elles escrites i/o dedicades a ell mateix. Cal destacar la Sonata per a piano No. 1 de Salvador Brotons, estrenada a Chicago; Fantasy in Red, de Jesús Rodríguez Picó, estrenada a Nova York; Carícies cap al Blanc, d’Hector Parra, estrenada a Girona; o Echoes, Toccata for piano and orchestra, de Xavier Pagès, estrenada a Tarragona amb l’OBC.

El seu treball discogràfic, The Complete Piano works of Salvador Brotons, ha estat elogiat per la crítica especialitzada com “un veritable descobriment per aquells qui estimin la música plena d’esperit i veritat” (Andrés Ruiz Tarazona).

Alex Alguacil es va graduar al Conservatori Superior de Música de Barcelona el 2002 i posteriorment es va traslladar a la Manhattan School of Music de Nova York, on residiria fins el 2012. Allà va estudiar amb els pianistes Donn-Alexandre Feder i Miyoko Nakaya Lotto, alumnes del reconegut pedagog rus Sasha Gorodnitzki (alumne de Josef Lhévinne), amb els quals tindria ocasió d’aprofundir en el repertori de compositors russos. En música de cambra els seus professors van ser el cellista David Soyer (Guarnieri Quartet) i el violinista Peter Winograd (American String Quartet) .

Alex Alguacil és actualment professor de piano al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona.


Correu electrònic: alexalguacil@gmail.com
Lloc web: http://www.alexalguacil.com/

2023© ACIMC - Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica
Avís Legal | Política de cookies | Lluisa Cobos disseny identitat | Gir.cat Disseny i desenvolupament web