Mor als 81 anys el gran pianista menorquí Ramon Coll

Notícies

La matinada d’aquest dilluns 16 de gener ha mort als 81 anys el gran pianista menorquí Ramon Coll.

La seva trajectòria musical brillant el va fer mereixedor, l’any 2008, de la Medalla d’Or de la ciutat de Maó i de la Creu de Sant Jordi l’any 2015. Se’l reconeixia així com l’instrumentista menorquí amb una major projecció internacional en el món de la música clàssica. Els problemes de salut l’havien apartat dels escenaris en els darrers temps.

Nascut en una família de músics, als onze anys celebrà el seu primer concert amb orquestra (Concert núm. 1, de Beethoven). Als catorze finalitzà els estudis al Conservatori de Palma on obtingué el títol de professor de piano amb les màximes qualificacions. Amb 18 anys guanyà el segon premi al Concurs Internacional de Piano Frédéric Chopin de Valldemossa, el premi extraordinari Magda Tagliaferro i el premi de l’Institut Francès de Barcelona.

El 1960 es traslladà a París per treballar amb Magda Tagliaferro. Ingressà al Conservatori Nacional Superior de Música de París, on fou guardonat amb el primer premi (1964). Fou deixeble també de J. Mas Porcel, J. Morpain i V. Perlemuter.

Va desenvolupar una important tasca pedagògica a les càtedres de piano del Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona (el 1968 i, de nou, el 1998), del Conservatori Superior de Música de Sevilla (1973) i del Conservatori Superior de Música del Liceu (1987), i com a cap del departament de piano del Conservatori Superior de Música de Palma (2000). Des del 1985 era acadèmic numerari de la Real Acadèmia de Belles Arts “Santa Isabel d’Hongria” de Sevilla.

Va realitzar innombrables concerts a l’Estat espanyol, Europa i Amèrica, i va dur a terme enregistrats nombrosos discos. L’any 1989 va formar trio amb el violoncel·lista Gonçal Comellas i el violoncel·lista Marçal Cervera.

Els anys 1993 i 1994 fou vicepresident de l’ACIMC i del 1995 a 1997 el president.

2023© ACIMC - Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica
Avís Legal | Política de cookies | Lluisa Cobos disseny identitat | Gir.cat Disseny i desenvolupament web