Joan Martí-Frasquier presenta Suites, un tribut a les suites de cello de Bach

Notícies

És un dels reptes més ambiciosos que ha assumit en la seva llarga trajectòria. Reconegut com “un saxofonista superb, amb un control complet del seu instrument” per Fanfare Magazine, Joan Martí-Frasquier, soci de l’ACIMC que ja ha estrenat més de 60 obres de diversos gèneres ara mira al més gran dels compositors del Barroc, Johann Sebastian Bach. Un saxo tocant Bach? Això mateix. I no qualsevol obra, sinó que les venerades Suites per a violoncel sol, BWV 1007-1012 (1717-1723). “Des que les vaig escoltar per primera vegada, sempre m’he preguntat quin tipus de música escriuria Bach –el meu compositor favorit– per a un instrument inventat gairebé un segle després de la seva mort. Si Bach visqués als nostres dies, què i com compondria aprofitant la rica paleta del saxo?”, es qüestiona Martí-Frasquier.

La idea va anar prenent forma i, entre el 2017 i el 2023, el músic català va començar a incloure melodies de Bach als seus concerts per, més tard, portar-les a l’estudi d’enregistrament. Així, just 300 anys després de la composició d’aquestes obres mestres de la Història de la Música, ara tornen a la vida amb una paleta tímbrica completament diferent. “Per aquest enregistrament vaig escollir un moviment de cada suite i vaig conservar l’estructura original: Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Bourrées I-II i Gigue. També vaig decidir mantenir les tonalitats originals per evitar alguns canvis que inevitablement s’haguessin donat en transcriure-les. Després de múltiples adaptacions, em va semblar oportú interpretar aquesta música amb un criteri històric, encara que es tracti d’un instrument modern”, explica.

El resultat és Suites. A tribute to Bach’s cello suites (Solo Musica), un EP –Extended Play, un mini àlbum de durada mitjana– gravat a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca (Tarragona) el 24 de
febrer d’aquest any. Les peces van arribar als micròfons després d’anys de rodatge en actuacions en viu a sales d’Espanya, França, Alemanya o Itàlia, sempre sorprenent el públic amb una música que, tot i tenir tres segles d’antiguitat, sonava de nou. És el geni de Bach. Al disc s’hi inclou, a més un Postlude, un bonus track que, segons explica el músic, “no és més que una improvisació sobre el Preludi de la Suite Nº 1, potser el més popular d’aquests moviments, però utilitzant tècniques esteses més pròpies de la música contemporània”. El resultat és sorprenent. Gràcies a Bach Joan Martí-Frasquier sent que ha crescut com a intèrpret. “L’estudi d’aquestes Suites durant la meva carrera m’ha donat un coneixement molt més detallat del meu instrument i una visió més àmplia com a músic, a més a més el contrapunt (mai millor dit, parlant de Bach) ideal al meu repertori habitual de música contemporània. No sé si aquest tribut, fet des del meu respecte i admiració més gran a Johann Sebastian Bach, respondrà a les preguntes expressades més amunt però espero que doni idees per a nous plantejaments”, assegura. Suites. Suites. A tribute to Bach’s cello suites estarà on line a partir del 19 de maig. Properament li esperen a Martí-Frasquier un concert al Festival Internacional I Concerti del Principe a Loano (Itàlia) i col·laboracions amb el Morphosis Ensemble a diferents ciutats de Mallorca, així com a Reus (Tarragona) i Barcelona.

Podeu veure un teaser del album: https://www.youtube.com/watch?v=ylZnqPVlPC8

Joan Martí-Frasquier presenta el seu nou disc en format digital, disponible a totes les plataformes a partir del 19 de maig

2023© ACIMC - Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica
Avís Legal | Política de cookies | Lluisa Cobos disseny identitat | Gir.cat Disseny i desenvolupament web