Comunicat de les associacions de músics professionals sobre la crisis Covid19

Notícies

Abans de res mostrar la nostra solidaritat i empatia amb el conjunt de la societat en aquesta crisi provocada pel Covid19 amb especial gratitud a tots els i les professionals que treballen en primera línia per erradicar el virus i mantenir els serveis bàsics i estratègics de país en marxa.

És també necessari solidaritzar-se amb tots els i les treballadores, creadores i empresàries que a l’igual que les i els músics, pateixen les devastadores conseqüències socials, econòmiques i laborals d’aquesta crisi.

Les associacions signants exposem:

Calculem que fins al juny, les pèrdues d’ingressos provinents de les actuacions en viu de les i els músics professionals contractats a través de cooperatives o empreses de facturació ascendeixen aproximadament a 8 milions d’euros, al que caldria sumar la facturació dels músics autònoms. Pel que fa a la recaptació i repartiment de Drets d’Autor i d’Artista, es preveu una caiguda acord a les conseqüències de l’Estat de Alarma, molt més acusada en els drets derivats de l’ús de música en concerts, festivals, discoteques, balls amb orquestres, restauració, bars, etc.

Per al sector de la música, la recuperació no arribarà amb la fi de la quarantena ni amb el cap de les mesures socials restrictives que s’imposin en el període posterior sinó que arribarà amb la recuperació global de l’economia. Per tant, és vital per a la nostra supervivència com a professionals aplicar mesures de suport econòmic i protecció social durant aquest període.

Agraïm enormement les mesures econòmiques que ha pres el Govern central i els autonòmics però cal posar de manifest que les i els músics treballadors per compte d’altri l’activitat dels quals es basa en els contractes per obra i servei que no realitzaran, segueixen quedant exclosos d’aquestes mesures sent el col·lectiu més nombrós i desprotegit.

És de vital importància treballar en coordinació amb el Govern, administracions centrals, autonòmiques i locals, així com de les agrupacions empresarials de el sector i entitats de gestió de drets de propietat intel·lectual. És el moment de treballar units i amb empatia.

La situació actual i la manca d’una regulació d’acord amb la nostra professió deixa en evidència l’absoluta desprotecció i precarietat de la nostra professió. Un cop passi la primera fase d’emergència, ha arribat el moment definitiu d’impulsar mesures concretes en matèria laboral, de seguretat social i fiscal mitjançant la Plataforma Estatal per la Música (Plam) sota l’esperit de l’Estatut de l’Artista aprovat pel Congrés dels Diputats.

Associació Professional de Músics de Catalunya MUSICAT

Músicas Ao Vivo Galicia MAV

Asociación Profesionales de la Música de las Islas Canarias PROMUSIC

Asociación de Músicos de Euskal Herria MUSIKARI

Asociación de Músicos de Jazz de Andalucia ANDAJAZZ PRO

Autores de Música Asociados AMA

Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya AMJM

Associació Catalana d’Intèrprets de Música Clàssica ACIMC

Associació de Músics de Tarragona AMT

Societat de Blues de Barcelona SBB

Federación Estatal de Músicos de Jazz y Músicas Improvisadas FMJAZZ

COMUNICAT EN CASTELLÀ

2023© ACIMC - Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica
Avís Legal | Política de cookies | Lluisa Cobos disseny identitat | Gir.cat Disseny i desenvolupament web